"Dve z jedného cesta" ... alebo variácie z lístkového cesta

Jablkové ružičky z lístkového cesta

Jablkové ružičky z lístkového cesta



Ingrediencie
1/2 balenia mrazeného lístkového cesta
2 PL kryštálového cukru
1 ČL mletej škorice
2 veľké červené jablká
0,5 l vody
citrónová šťava
Na posypanie:
práškový cukor



Postup
Jablká rozkrojíme na polovicu, vyrežeme jadrovník a nakrájame na 1-2 mm pláty. V menšom hrnci zohrejeme vodu, prilejeme citrónovú šťavu a opatrne pridáme pláty jabĺk. Varíme len 1 minútu, potom vodu zlejeme a jablká necháme vychladnúť.   Polovicu lístkového cesta rozvaľkáme na tenký plát a nakrájame na 5 cm široké pásiky. Jednotlivé pásiky posypeme zmesou cukru a škorice a poukladáme pláty jabĺk tak, aby pretŕčali cez horný okraj cesta (na jeden pásik približne 5-6 plátov). Dolný okraj preložíme na jablká a jednoducho zrolujeme. Ružičky poukladáme na papierom vystlaný plech. Pečieme ich v predhriatej rúre pri 200 °C približne 25-30 minút. 

Jablkové ružičky z lístkového cesta



Slané tyčinky z lístkového cesta
Slané tyčinky z lístkového cesta



Ingrediencie
1/2 balenia lístkového cesta
1 celé vajíčko
soľ
rasca








Postup
Lístkové cesto vyvaľkáme na tenší plát, asi na 3 mm. Potrieme osoleným rozšľahaným vajíčkom a posypeme rascou. Radielkom nakrájame na rovnako veľké kúsky, napr. 2 cm x 6,5 cm a poukladáme na papierom vyložený plech. Pečieme do zlatista pri teplote 200 °C cca. 10-15 minút.


 

Chcela som upiecť tieto fantastické jablkové ružičky, ale manžel mal chuť na slané pečivo. Doma som mala len 1 balenie lístkového cesta, tak som ho spravila "pol na pol". Len preto sú recepty na 1/2 balenie cesta. :)


Komentáre