Začala sa sezóna špenátu. Na zelený štvrtok som z neho varila špenátovú polievku, dnes zasa špenátové halušky so syrovo-šunkovou omáčkou.
Ingrediencie
Cesto:
150 g očisteného čerstvého špenátu
300 g polohrubej výberovej múky
1 vajíčko
soľ
voda
Omáčka:
20 g masla
1 PL olivového oleja
2 ks menšej šalotky
100 g pražskej šunky
100 g taveného syru
150 g strúhaného syru
250 ml smotany na varenie
1 PL posekanej čerstvej petržlenovej vňate
mleté čierne korenie
Postup
Ingrediencie
Cesto:
Špenátové halušky so syrovo-šunkovou omáčkou |
300 g polohrubej výberovej múky
1 vajíčko
soľ
voda
Omáčka:
20 g masla
1 PL olivového oleja
2 ks menšej šalotky
100 g pražskej šunky
100 g taveného syru
150 g strúhaného syru
250 ml smotany na varenie
1 PL posekanej čerstvej petržlenovej vňate
mleté čierne korenie
Postup
Očistený a nakrájaný špenát dáme do hrnca, zalejeme trochou vody, osolíme a za 5 minút udusíme do mäkka. Necháme vychladnúť. Potom z múky, vajíčka, špenátu a vody pripravíme "haluškové" cesto. Halušky pomocou haluškovača vyvaríme vo vriacej osolenej vode. Posekanú šalotku speníme na zmesi masla a olivového oleja, pridáme na kocky nakrájanú šunku a chvíľu pražíme. Zalejeme smotanou, pridáme tavený syr aj strúhaný syr a omáčku necháme prevariť. Okoreníme, posypeme petržlenovou vňaťou a už ďalej nevaríme. Soliť netreba, lebo šunka a syry sú dosť slané. Halušky servírujeme na tanieri poliate omáčkou.
Komentáre
Zverejnenie komentára