Filé z aljašskej tresky s citrónovou omáčkou ... alebo rýchla večera z parného hrnca

Kúpili sme parný hrniec Morphy Richards Intellisteam 48780. Je to vynikajúci pomocník pri príprave zdravého jedla. Pre kúpu tohto typu parného hrnca sme sa rozhodli hlavne pre jeho dizajn, čo pre nás znamená, že má len 1 poschodie a nevarí sa v ňom na poschodiach. Má 3 samostatné nezávislé nádoby, v ktorých sa dajú pohodlne pripraviť rôzne jedlá rôznym časom varenia. Ďalšou výhodou je, že nemusíme využívať všetky 3 nádoby naraz, nastavenie je možné podľa potreby. Pomaličky sa v ňom učím variť. Na internete som nenašla takmer žiadne recepty pre varenie v parnom hrnci. Tak budem musieť experimentovať a skúšať ... Tu je moje druhé jedlo aj s receptom, ktoré som v ňom pripravila. Prvé som nestihla odfotiť :) .  

Filé z aljašskej tresky s citrónovou omáčkou
Ingrediencie
400 g filé z aljašskej tresky
2 ČL korenia Kotányi na ryby s citrónovou kôrou, čiernym korením a mätou
soľ
4 pláty masla
Citrónová omáčka:
30 g masla
1 PL hladkej múky
200 ml sladkej smotany
2 PL citrónovej šťavy
1 ČL medu
soľ, čierne korenie
petržlenová vňať

Príloha:
800 g očistených zemiakov
2 PL olivového oleja
1 ČL soli
1 ČL rímskej rasce 

Postup
Do parného hrnca nalejeme vodu podľa predpisu. Rozmrazené filety opláchneme pod studenou vodou a dôkladne osušíme. Osolíme (použijeme menej soli ako obvykle, lebo korenie na rybu tiež obsahuje soľ) a posypeme korením na ryby. Na každý kus filety položíme plátok masla. Zemiaky nakrájame na rovnaké kusy a opláchneme studenou vodou. Polejeme olivovým olejom a osolíme. Ryby uložíme do nádoby v zadnej časti parného hrnca. Ak varíme pre viac osôb tak použijeme podstavec na potraviny. Do prednej nádoby rovnomerne rozložíme zemiaky, môžeme ich ešte posypať rímskou rascou. Zapneme prístroj a nastavíme časy parenia. Na ryby som nastavila čas 35 minút a na zemiaky 45 minút. Medzitým na sporáku pripravíme citrónovú omáčku. Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, prilejeme sladkú smotanu a dôkladne rozmiešame, aby nám neostali hrudky. Omáčku osolíme a okoreníme podľa chuti, prilejeme citrónovú šťavu a med a varíme cca. 5 minút. Pred koncom varenie pridáme posekanú petržlenovú vňať. 

Výhodou parného hrnca Morphy Richards Intellisteam je, že každá nádoba sa dá načasovať  samostatne, ale výsledný čas sa automaticky nastaví tak, aby všetky jedlá boli hotové naraz.  
Príprava v parnom hrnci

Komentáre