Makové rohlíčky, alias Hókifli

Ingrediencie
Cesto:
500 g polohrubej výberovej múky
250 g margarínu Hera
1 PL práškového cukru
štipka soli
200 ml kyslej smotany
20 g droždia
cca. 100 ml mlieka
Plnka:
200 g mletého maku
100 g kryštálového cukru
90 ml mlieka
Na obaľovanie:
práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom


Makové rohlíčky


Postup
Z vlažného mlieka, trochu cukru a droždia pripravíme kvások. V miske zmiešame múku so štipkou soli, cukru, pridáme studený margarín a trochu premiešame. Pridáme kyslú smotanu a kvások a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Cesto prikryjeme a na teplom mieste necháme odpočinúť cca. 30 minút. Medzitým pripravíme plnku. Mletý mak pomiešame s cukrom a zalejeme horúcim mliekom, zamiešame necháme vychladnúť. Cesto rozdelíme na 2 bochníčky a vyvaľkáme na asi 3 mm hrúbku. Vykrajujeme kolieska približne 7 cm, ktoré naplníme plnkou, stočíme a vytvarujeme rohlíčky. Rúru predhrejeme na 180 °C a rohlíčky upečieme do bledučko ružova, cca. 12-15 minút. Ešte horúce ich obalíme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom. 

Hókifli = Snehové rohlíky



Komentáre