Ingrediencie
Polievka:
1 stredne veľký zeler
25 g maslo
1 PL hladká múka
1 l zeleninový vývar
150 ml smotana na varenie
soľ
čierne korenie
muškátový oriešok
Vložka do polievky:
bylinkové krutóny
Zdobenie:
petržlenová vňať
Postup
Zelerová krémová polievka |
25 g maslo
1 PL hladká múka
1 l zeleninový vývar
150 ml smotana na varenie
soľ
čierne korenie
muškátový oriešok
Vložka do polievky:
bylinkové krutóny
Zdobenie:
petržlenová vňať
Postup
Z múky a masla pripravíme svetlú zápražku a zalejeme zeleninovým vývarom a pomaly varíme. Zeler nastrúhame na hrubo a pridáme do polievky, dochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Ak zeler bude mäkký, tak polievku rozmixujeme a prilejeme smotanu na varenie. Varíme ešte asi 5 minút a môžeme servírovať. Podávame bylinkovými krutónmi a posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou. Bylinkové krutóny pripravíme zo suchšieho chleba. Chlieb nakrájame na menšie kocky, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme sušenou bazalkou a petržlenovou vňaťou. Dobre premiešame a rozložíme na papierom vyložený plech a zapekáme v teplovzdušnej rúre pri 180 °C cca. 10 minút.
Muškátový oriešok je výborný na ochutenie krémových polievok, ale dávkujeme opatrne. Vo veľkom množstve má halucinogénne účinky.
Komentáre
Zverejnenie komentára