pondelok, 2. novembra 2015

Makové pupáky z rožkov, alias: Mákos guba


Mákos guba

Mákos guba [mákoš guba] - je typický maďarský dezert, ktorý popri halászlé a bejgli je neodmysliteľnou súčasťou vianočného menu Maďarov.


Ingrediencie
Základ:
4 rožky
3,5 dl mlieka
1 vanilkový cukor
100 g mletý mak
2 PL kryštálového cukru
maslo na vymazanie zapekacej misy
Krém:
4 dl mlieka
1/2 sáčku zlatého klasu alebo vanilkového pudingu
1 lyžica cukru alebo podľa chuti
Zdobenie:
lesné ovocie



Postup
Mlieko prevaríme s vanilkovým cukrom a do mletého maku primiešame 2 polievkové lyžice kryštálového cukru. Rožky nakrájame na kolieska. Zapekaciu misu vymažeme maslom a na dno položíme 1 vrstvu na kolieska nakrájaných rožkov. Rožky polejeme 1/3 mlieka tak aby všetky boli dobre nasiaknuté mliekom. Posypeme 1/3 maku s cukrom a pokračujeme ďalšou vrstvou rožkov, mliekom, makom. Poslednú vrstvu tiež polejeme mliekom a posypeme makovou zmesou. Mne z tohto množstva vyšli 3 vrstvy, preto je delenie na tretinky. Dáme zapiecť do rúry, kým rožky nechytia zlatú farbu, cca 20-25 minút pri 180 °C. Kým sa pupáky pečú, z mlieka, zo zlatého klasu a cukru pripravíme redší krém. Servírujeme ešte teplé, poliate krémom a ozdobené lesným ovocím.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...