"Čo budete dnes variť?"

- táto otázka často zaznie medzi kolegyňami. A odpoveď je zakaždým rovnaká, - "niečo rýchle". Presne tak, nikomu sa nechce hodiny stáť pri sporáku cez týždeň a potom neskoro večerať. Rovnako som na tom aj ja. Predvčerom som sa ponáhľala domov z práce, nechcelo sa mi ísť ani do potravín. Nejaké zásoby potravín mám doma, síce nie veľké, len také aké sa dajú uchovať v byte bez špajze. Nakoniec som sa rozhodla, že pripravím zeleninové lievance. Už niekoľko rokov som ich nerobila. Vtedy som k nim robievala zemiakové pyré a šalát. Teraz som sa rozhodla, že na večer už netreba toľko kalórií, tak sme ich jedli len so šalátom. Tento konkrétny recept je už veľmi starý, mám ho od bývalej kolegyne. 

Zeleninové lievance

Zeleninové lievance


Ingrediencie
400 g mrazenej zeleniny (podľa chuti)
4 vajíčka
120 g dusenej šunky
160 g polohrubej múky
2 dl mlieka
5 PL oleja
soľ, čierne korenie
olej na vyprážanie
strúhaný syr na zdobenie
 






Postup

Mrazenú zeleninu (u mňa hrášok, mrkva na kocky a kukurica) chvíľu podusíme a necháme vychladnúť. Medzitým vymiešame žĺtka trochou soli a čierneho korenia,  pridáme mlieko a olej a celé dôkladne premiešame. Šunku nakrájame na kocky, do múky pridáme prášok do pečiva. Potom všetko spolu so zeleninou postupne pridáme do vaječnej hmoty. Bielka vyšľaháme do peny a opatrne primiešame do cesta. Na rozpálenom oleji vyprážame lievance z obidvoch strán. Ešte horúce lievance posypeme strúhaným syrom. Servírujeme s čerstvým zeleninovým šalátom. 




Dobrú chuť!

Na lievance môžete použiť rôzne druhy zeleniny, podľa chuti, fantázie, alebo akú akurát máte doma. Môže to byť čerstvá zelenia, zaváraná (nie na kyslo), resp. mrazená. Väčšie kusy zeleniny, napr. brokolica, karfiol, atď. odporúčam nakrájať na malé kúsky. 

Komentáre